De vernietiging van de Tempels herdenken.

Vertaald door de redactie

Bron: Ask Noach

Vraag: Mag een ben Noach vasten op Tisja Be’av? De negende Tisja van de Hebreeuwse maand Av is een nationale rouwdag van de vernietiging van de eerste en de tweede Tempel in Jeruzalem. Op deze dag wordt er gevast voor 24 uur en 40 minuten door Joden.

Antwoord: Als een Ben Noach volledig volgens de Joodse ritten en gebruiken Tisja Be’av houdt dan is dit verboden, omdat hij dan een religieuze rouwdag voor hem zelf maakt.

Volgens rabbijn Moshe Weiner, auteur van de “Divine Code” (Engels) en “Sheva Mitswot HaShem” (Hebreeuws), zegt dat een ben Noach alleen mag vasten op 17de Tammuz (de dag dat de muur van Jeruzalem werd gebroken door de Romeinen) of de Tisja Be’av als rouwt over de tijdelijke (maar erg lange) vernietiging van de Heilige Tempel en de afwezigheid van de G’ddelijke Aanwezigheid in de wereld. Deze vorm van rouwen is toegestaan.

Maar deze laatste generatie waar de G’ddelijke Aanwezigheid afwezig is en fysiek niet zo sterk meer zijn als dat het was, wordt het aangeraden om het vasten te minimaliseren. Door lichter of korter te vasten voor mensen die het niet verplicht zijn. Natuurlijk zal een Ben Noach niet moeten vasten als er gezondheid risico’s aan zitten of hij zal aan een dokter moeten vragen wat hij veilig kan doen.

Noachieden hebben een verplichting om de conditie van de wereld te verbeteren en degene die verzwakt zijn door het vasten kan aan deze verplichting wellicht minder goed voldoen, G’d verhoedde. Als door het vasten irritaties , kort af of hoogmoedig wordt, G’d verhoedde, dan kan dat juist slecht zijn voor het vasten en bereik je eigenlijk het tegenovergestelde. In onze dagen is het acceptabel voor degene die niet verplicht zijn om te vasten een donatie te geven voor een goed doel ter waarde van ten minste 1 maaltijd is het advies. Doordat een Ben Noach geld doneert voldoet hij ook aan het principe om de wereld te verbeteren. Ook als de doel is om niet te vasten maar voor berouw/ tesjoeve.

Natuurlijk mag een Ben Noach zo vaak als hij wilt, bidden voor de herbouw van de Tempel en de spoedige komst van de Messias.

Op de avond en/of dag van Tisja Be’av kan men klaagliederen lezen die door Jeremia zijn geschreven en het boek van Job. Ook kan je naar dit audio fragment luisteren (Engels)