Geheimen

Geschreven door de redactie

Wat is een geheim? “Geheim” (volgens van Dale):
1 iets dat geheim is, dat verborgen gehouden wordt of moet blijven
2 mysterie

Geheimen heeft iedereen. Men zegt wanneer je een geheim door vertelt, dan is dat geen geheim meer is. Ik ben daar niet mee eens. Ik heb een aantal geheimen en die deel ik steevast met Alexander. Als vrienden of vriendinnen mij een geheim vertellen – een of ander manier schijn ik zo’n hoofd te hebben van: ‘vertel het maar… I’ll keep your secret’ – weet iedereen dat Alexander dit te weten komt. Ik ben niet zo’n type van: “Hé A. ik heb een geheimpje gehoord: blablabla…blablabla…”, maar ik vertel het hem altijd op een gepast moment. Maar verder ben ik zo gesloten als een dagboek met sloten zoals de kluizen van de Nederlandse bank.

Om mijn geheimen hier te vertellen gaat me natuurlijk iets te ver. Maar ik kan bijvoorbeeld wel een oud geheimpje vertellen die nu toch niet meer van belang is. Zo schaamde ik vroeger wanneer mensen mijn Joodse achtergrond raadden. “Is je moeder Joods, want zij…” of papa die in het bijzijn van vrienden mij “Dochter Zion” noemde (wat ik overigens nu ik zijn grote meid ben prachtig vind. Ongetwijfeld kom ik daar nog een keer op terug). In het verlengde hiervan hield ik oha mijn geloof verborgen. Deze twee elementen, mijn moeders Joodse achtergrond en mijn geloof vond ik als puber beschamend. Indo-zijn was véél cooler, want halfbloedjes staan altijd bekend als mooie mensen, dus dat was als puber véél interessanter.

Zo denk ik ook dat G’d ook geheimen voor ons heeft. Ontelbare. In het Hebreeuws is geheim “sod”. En “hij is geheim” (hij is geheimzinnig) kunnen we vertalen in jesod. Maar jesod is in het Hebreeuws ook (G’ds aspect voor) fundament. M.a.w. onze bestaan is gefundeerd (!) op een groot geheim. Aangezien ons fundament G’d is, Die Geheim is. Daarnaast is Zijn Tora ondertekend met Zijn Naam “‘emet”, wat Waarheid betekent. M.a.w. dat grote Geheim is ook DE Waarheid!
Vandaar dat wij mensen ook aan geheimen hangen en dat super spannend vinden. (oeps… nu heb ik weer een geheimpje verteld, ik ben dol op geheimpjes omdat ik erg “geïnteresseerd” in anderen bent, zoals Alex mij beschrijft)

Voor mezelf geldt wanneer een geheim verborgen, een mysterie, een apart element in mijn relatie met Alexander wordt, dan is een geheim een zware last. Lijkt míj ondraagbaar. Stel je nu eens voor dat je een geheim moet hebben voor je allerliefste bezit. Je bent een met de ander en door een geheim verlies je die eenheid en wordt je een… tweeheid. Dit is precies “het probleem” van deze wereld sinds de “zonde”-val. Dat dit klopt is omdat geheim ook scheiding betekent. Het engelse woord secret komt namelijk van het Latijnse woord “se” en “se” betekent “gescheiden”. Door een geheim voor je te houden, deze niet met je partner te delen, dan scheidt jij jezelf van de eenheid die je met je partner vormde. Je wordt een tweeheid en uiteindelijk tegenstaanders.

Leven hier op aarde – gescheiden van G’d – is dus inherent aan Zijn Mysterie. Daarom leren wij dat wij vanuit Zijn Wezen in tweeheid leven en moeten wij de eenheid weer terugvinden. Ik denk dat dit iets voor het leven na de dood is en zolang wij leven, moeten wij die eenheid met onze partner blijven vormen.

Zie je nou wel dat de dood dóór het Geheim niet eng is?