De geschiedenis van de Joodse wortels op de Golanhoogten

Geschreven door de redactie

De Golan is in 1948 onder Syrisch beheer gekomen. In die korte tijd dat Syrië de Golan in handen had, bleef Syrië het Joodse deel van de Joden afpakken. Tienduizenden hectare landbouwgrond was reeds in de late 19e eeuw door Joden gekocht. De Turken van het Ottomaanse Rijk hebben sommige Joden begin vorige eeuw zelfs van hun land geschopt.

Echter er zijn gedeelten van de Golan die tot 1947 steeds door Joden bewerkt werd. Concreet is dit dus nog voordat Syrië een onafhankelijke staat werd. Net voordat het grondgebied voor een deel onder het Franse mandaat gebied Syrië viel, werd dit ‘betwiste stuk grond heen en weer geslingerd van de ene hand naar de andere hand [Frankrijk, Groot-Brittannië en zelfs Turkije].

In 1944 eindigde het Franse mandaat en de Golanhoogten werd een deel van de nieuwe onafhankelijke staat van Syrië. Echter dit land werd heel snel in beslag genomen door de Palestijnse en Joodse Kolonisatie Associatie. Een jaar later, we spreken dan over 1948, werd de Golanhoogten samen met andere Arabische landen gebruikt om Israël aan te vallen om de nieuwe Staat van Israël te kunnen vernietigen.

De Golan dat doordrenkt is met Joodse geschiedenis, is om het feit dat de Golan verbonden wordt met de Tora en de Tempelperioden. De Golanhoogten wordt door de Tora ‘Basan’ genoemd. “Golan” is een afgeleiden van ‘Golan in ‘Bazan’.

Het Boek Jehosjoe’a vertelt dat de Golan aan de stam van Menasje werd toegewezen. In de tijd van de Eerste Bejt Hamiqdasj [Eerste Tempelperioden] heeft Sjlomo Hamelech – koning Salomo – maar liefst drie ministers over de Golan aangesteld. Pas dáárna werd het een twistgebied tussen het noordelijke koninkrijk ‘Israël’ en het Aramese koninkrijk dat gevestigd was in Damascus.

De boeken Koningen vertelt ons hoe koning Achav van Israël Ben-Hadad I van Damascus in de buurt van de huidige Kibboets Afik in het Zuidelijke Golan heeft verslagen. Elijahoe Hanavi, profeet Elia, voorspelde dat koning Joas van Israëls door Ben-Hadad III van Damascus – ook in de buurt van Kibboets Afik – verslagen zou worden.

In de late 6e en 5e eeuw voor de gewone jaartelling kwam de Golan onder beheer kwam van Joodse ballingen die uit Babelonië – het huidige Irak- terugkwamen. Medio 2e eeuw voor de gewone jaartelling, schreef de achterneef van Jehoeda Maqav [Makkabeër] dat de Chasjmonese koning Alexander Jannai de Golanhoogte aan zijn rijk toevoegde.

De Golan huisde enkele van de belangrijke jesjives van na de vernietiging van de Tweede Bejt Hamiqdasj en de daaropvolgende huidige diaspora. Enkele van de meest vereerde rabbijnen liggen op dat grondgebied begraven. 25 overblijfselen van synagogen – uit de periode tussen de Joodse opstand en de Islamistische verovering in 636 na de gewone jaartelling – zijn daar inmiddels opgegraven. Tevens is de Golan ook nog eens bezaaid met oude Joodse dorpen.

De Golanhoogten kwam uiteindelijk in handen van de Syrische familie Assad, die ooit arm is geweest.
Volgens een goede vriend van de vermoorde Egyptische president Anwar Sadat, Dr. Mahmoed Jame, zou Israël voor maar liefst 100.000.000 dollar al vóór de Zesdaagse oorlog in 1967 de Golanhoogten van familie Assad hebben gekocht. De voormalige Egyptische president was volledig op de hoogte van deze aankoop. “Op een morgen nam Sadat me mee naar een Syrische gedeelte van de Golanhoogten en ik zweer bij de Allerhoogste G’d dat hij zijn hand op mijn schouder legde en me letterlijk zei: ‘Kijk Mahmoud, dit is nu de Golan. Welke legermacht kan dit ooit veroveren? Zelfs als het [de legermacht] Israël is?’ Ik zei toen tegen Sadat dit onmogelijk is. Toen vertelde hij me dat hij een gevaarlijke geheim heeft en deze is dat de Golan Hoogte voor 100.000.000 dollar aan Israël is verkocht. De check staat op naam van de broers Hafez [de vader van Bashar al-Assad, toentertijd Minister van Defensie en later president van Syrie] en Rifaat al-Assad. Het geld staat op hun bankrekeningen in Zwitserland… Ik heb dit tot mijn boek ‘Ik kende Sadat’ [1999] dit geheim gehouden.”

Israël zou hiervoor het volgende terug gekregen hebben. Naast de Golanhoogten zou Hafez Assad als voormalige Minister van Defensie het Syrische leger direct hebben laten terugtrekken en de Golanhoogten overhandigd hebben aan Israël. Dit gebeurde zonder dat er een kogel gelost werd in juni 1967.

In 2006 onthulde Jame pas de details van dit geheim voor de Arabische televisiestation ‘El Mehwar’. Dag later was de voormalige Libanese president Amin Gemalyel te gast bij het televisiestation en bevestigde het verhaal van Jame.

Tot nu toe zijn alle plaatsen die Israël in het Heilige Land gekocht heeft, omstreden. Dit geldt niet alleen voor de Golanhoogten, maar ook de drie grootste vuurhaarden: Chevron [door Avraham waar de Ma’arat Hamachpela ligt], Sjechem (Nabloes) door Ja’aqov waar zijn zoon Joseef Hatsaddiek begraven ligt en De Tempelberg door Dawied Hamelech [mogen wij die bestijgen?].

Hoezo het ‘onbetwiste Syrisch’ grondgebied?

Bronnen:
“Obama’s betrayal of Israel even worse that you thought” van Aron Klein voor WND, Arutz7 en Albawaba

©2011 en 2012 FAQ-online