De ‘Shalom Al Yisrael Synagoge’ in Jericho

In 1936 heeft de archeoloog dr. Baramki van de Oudheden Autoriteit onder het Britse Mandaat een bijzondere ontdekking gedaan. Hij ontdekte in Jericho de Shalom Al Yisrael Synagoge en heeft toestemming gekregen van de Britse overheid om de bijzondere vondst op te gegraven.

Deze synagoge, dat letterlijk ‘Vrede over Israël’ heet, dateert van de late 6e – vroege 7e eeuw. Zoals afgesproken met de Britse overheid, hielden de eigenaren van de vindplaats de synagoge in uitstekende staat en lieten via een smalle ingang een vrije toegang voor mensen die de synagoge wilden bekijken. Deze niet-Joodse familie, die afkomstig waren uit Jeruzalem, bouwden bij de synagoge een winterverblijf.

Na de Zesdaagse Oorlog van 1967, toen Israël de Bijbelse plaatsen in Jehoeda en Samaria [Yesha] na 2000 jaar weer in handen kreeg, kwam de omgeving ook onder Israëlische autoriteit. Echter pas in 1987 nam de Israëlische autoriteiten de mozaïek onder beheer, met het winterhuis en een deel van een boerderij daaromheen. Vanaf dat moment begonnen Joden daar weer te studeren en regelmatig te bidden. Dit groeide uit tot een kleine jesjive. Dit heeft niet langer dan 8 jaar geduurd.

Hoewel Jericho door de Oslo-akkoorden in 1994 onder Palestijnse controle kwam, kreeg de synagoge speciale status, wat de voortzetting van Joodse toegang zou moeten garanderen. Dit was het gevolg van de druk door MK Chanan Porat, IDF Generaal Nechemia Tamari, voormalige Opperrabbijn Yisrael Meir Lau sjlita en Premier Jitschak Rabin. Deze realiteit heeft maar kort geduurd.

Want tijdens de Tweede Intifada werd de synagoge, die volgens zeggen in de omgeving oudste stad van de wereld bevindt, bestormd. Palestijnse vandalen hebben G’ds gebedshuis ontheiligd, de synagoge in brand gestoken en schade gebracht aan het winterverblijf. De Arabieren deden daarnaast er alles aan om de Israëlische brandweerdiensten te belemmeren. De Torarol echter, dat ook in de synagoge bevond, werd gelukkig uit de brand gered en naar Mevo’ot Jericho, ten noorden van Jericho, in veiligheid gebracht.

Sinds 2009 worden er iedere Rosj Chodesj maandelijkse gebedsdiensten onder bescherming van het IDF georganiseerd. In 2005 was dat slechts een eenmalige gebeurtenis.

De ruim 1500 jaar oude synagoge heeft een grote vloer van 10×13 meter, waarop tekeningen van mozaïek bevat van de Ark van het Verbond, de Menora, een sjofar, een loelav en een inscriptie met de woorden ‘Vrede over Israël’.

Bekijk HIER de site.

Een rondleiding: