IDF vernietigd slechts beton: nutteloos…

Geschreven door Joel von Schükkmann

“De geschiedenis leert ons, dat men niets leert van de geschiedenis.”

Toen ik voor het eerst las over de Israëlische aanval op de terroristen in Gaza was mijn eerste reactie een glimlach. “Een Chanuka cadeautje,” maar meer ook niet. Wil deze operatie strategisch gezien echt zinvol zijn dan zouden er op zijn minst nog twee nullen aan toegevoegd moeten worden. Waarom?

Wanneer we puur naar de statistieken kijken, dan zien we dat vanaf de uitzetting uit Gush Katif en Noord-Shomron in 2005, de Hamas – met behulp van Iran en Hezbollah (en niet te vergeten ONS belastinggeld) – van een bende is uitgegroeid tot een volledig bewapend modern leger.
De Gazastrook is inmiddels in vijf secties opgedeeld. Elke sectie heeft zijn eigen brigade. In het Noorden, Midden, Gaza stad en twee brigades in het zuiden. Elke brigade heeft een leidinggevende met een aantal bataljons onder hem. Naast deze bataljons zijn er ook nog ‘speciale eenheden’ – eenheden die gespecialiseerd zijn in raketvuur, mortier aanvallen, commando’s, etc. Als Israel frontaal grond eenheden Gaza in zou sturen dan zullen ze op zo’n 15.000 gewapende Hamas soldaten stuiten, plus nog eens 5000 soldaten van de andere terroristische groeperingen in Gaza.
Ondergronds in de Gazastrook is een heel netwerk van tunnels en bunkers dat gebruikt wordt door de Hamas. Ten eerste, gebruikt men het voor hun terroristen, bevoorrading en het coördineren van hun aanvallen en communicatie, etc. En ten tweede is het puur om strategische redenen: het opblazen van tunnels onder IDF eenheden wanneer zij zouden besluiten om erin te trekken.
Tot nu toe echter, laat deze hele operatie zien dat mensen niet leren van hun fouten: vooral de Israëlische regering. In de afgelopen twee Libanon oorlogen hebben we precies hetzelfde gehad. Om het te veroveren is makkelijk, maar op de rust te behouden is onmogelijk. Israël kan alles plat bombarderen, maar de terroristen zullen op blijven duiken vanuit de verwoeste gebouwen. Zij kunnen ons verrassen, zij hebben menselijke schilden… en natuurlijk de ‘mensen rechten.’ Daar komt bij dat zij vooral de ‘tijd’ aan hun kant hebben. We zien dat de wereld nu alweer meteen druk uitoefent op Israël om tot een ‘staakt-het-vuren’ te komen. Israëlische Arabieren hebben al rellen veroorzaakt, zowel in dorpen, wijken en steden als Yerushalayim, Haifa, Nazaret, enz. Maar ook op Israëlische universiteiten, waar ze leuzen riepen als “Gaza, Gaza, wanhoop niet”, “Allah is groot,” en “met bloed en vuur, zullen wij jou bevrijden, Palestina!” En als dit zo door blijft gaan zal de Hamas uiteindelijk uit hun holen komen om de overwinning op te eisen en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Strategisch gezien is de hele operatie verre van succesvol. Ook al zijn de uiteindelijke gedode ‘slachtoffers’ voor een operatie als deze uitzonderlijk weinig, hebben de duizend-nogwat Palestijnse gewonden heeft de wereld al geprovoceerd. Het vernietigen van Hamas haar gebouwen in Gaza heeft haast niets van hun arsenaal afgedaan. Ze zouden namelijk wel achterlijk zijn als om hun wapens in gebouwen op te slaan dat zulke duidelijke Israëlische doelwitten zijn.

Nu, na de eerste shock, is de Hamas alweer aan het hergroeperen en bereiden ze zichzelf voor op een IDF invasie. Laten we hopen dat het leger niet weer dezelfde fouten maakt als dat ze deden in 2006. Want Hamas zal hun raket aanvallen alleen maar vermeerderen; zelfs nog preciezer en dodelijker. Het aantal Israëlische slachtoffers van de Kassam aanvallen op Israel is al hoog in vergelijking met de afgelopen periode van het ‘staakt het vuren.’ En terwijl het IDF de raket afvurende eenheden steeds verder van de grens wegdrijft. Zullen zij meer dodelijke wapens zoals Grad raketten gebruiken (wat ze vandaag ook al gedaan hebben)? Raketten die zelfs steden zo ver als Beersheva kunnen bereiken. En zodra de doelen van de luchtmacht ‘op’ beginnen te raken, moet Olmert’s regering wel een ‘overwinning’ uitroepen en een staakt-het-vuren accepteren: of… Gaza binnen vallen. Maar aangezien de verkiezingen voor de deur staan, is deze laatste keuze natuurlijk niet zo gunstig voor Kadima.

Israel kan de gebouwen van de Hamas vernietigen, maar dan hebben we natuurlijk altijd nog de vele andere terroristische groeperingen die geen tot haast geen gebouwen hebben om te beschieten. Militante groeperingen zoals de Dughmushes (Jaish al-Islam) zitten bijvoorbeeld in volgepakte woonwijken. En tja.. een leger dat zich in dit geval al te druk maakt om mensenrechten is machteloos hiertegen. Ook hier zijn weer verschillende manieren om zulke guerrilla’s uit te schakelen. De manier dat historisch gezien het meest gebruikt en effectief blijkt te zijn is het ontvolken van het gebied. Maar ook hier heeft de Israëlische regering het lef niet voor. Natuurlijk is er ook nog een andere manier.

Hierover Gaza en open het jachtseizoen op de militanten. Sharon deed dit ook in Gaza: met succes. Het zal een lange jacht zijn, en vereist volledige controle over het gehele gebied en waarschijnlijk tien duizenden agenten. Kort samengevat is het eigenlijk precies het omgekeerde van de ‘hitnakut’ (de uitzetting van 2005). Gaza weer heroveren en Joodse soldaten die (toegegeven) dagelijks in gevaar zullen zijn van straat gevechten. Maar ook hier heeft de Israëlische regering geen lef voor. Ook is er natuurlijk nog de manier als dat Israel in Zuid-Libanon ook heeft gebruikt. Daar, had Israel het ‘leger van Zuid-Libanon,’ dat ze gebruikte tegen onze gezamenlijke vijanden. Maar in Gaza zijn alle groeperingen tegen ons. Dus ook dit is geen optie.

Zo zien we dus dat ook al zijn er verschillende manieren om de Hamas en hun seculiere terroristische kameraden uit te schakelen. De staat Israel hier het lef niet voor heeft. Om zowel angst, persoonlijke redenen en omdat men geen/niet meteen een algehele overwinning kan opeisen… is een grootschalige invasie van Gaza onwaarschijnlijk. Israel zal ook deze keer weer eens blijven hangen bij hun onzinnige zgn. ‘shock & awe’ aanvallen… Laten wij – die in chutz l’aretz – zijn, bidden voor Hashem’s hulp, steun en een snelle en algehele overwinning voor het IDF. Wat wij natuurlijk verder nog meer kunnen doen is het doen van teshuva (terugkeer), het doen van mitzvos en tzedakka.

(Mi sjeberach lechajlej tsahal: het officele gebeld voor bescherming van het IDF [Israel Defense Force] en de staat Israel)

©Joel von Schükkmann voor FAQ-online 2008