Lekker Joods

Geschreven door Jonah Freud, Edward van Voolen & Kia Tsakiridis

Kibbeling en perenkugel, Amsterdamse ui en Surinaanse pom, gemberbolus en ossenworst – al deze gerechten zijn verbonden met de geschiedenis van de joden in Nederland.

Dit boek vertelt het verhaal van de Nederlands-joodse keuken door de eeuwen heen. Van de bolussen die in de zeventiende eeuw uit Portugal kwamen via de kippensoep die meegenomen werd door de Asjkenazische joden tot en met de moefleta van de Marokkanen in de twintigste eeuw. Ook het kasjroet, het stelsel van de joodse spijswetten, komt aan bod: waarom mogen melk en vlees niet worden vermengd en waarom zijn matzes met Pesach verplicht? Een uitgebreide collectie recepten maakt het iedereen- joods of niet- mogelijk een complete Nederlands-joodse maaltijd op tafel te zetten.

Dit boek is uitgebracht naar aanleiding van de tentoonsteling Lekker joods. Een wereld op tafel van het Joods Historisch Museum.

Het boek is algemeen verkrijgbaar en bij het Joods Historisch Museum.