Noachieden mogen Chanoeka kaarsen aansteken zonder een zegen

Vertaald door de redactie

Bron: Asknoach.org

Als Noachide die de 7 Noachidische Geboden houdt, dan ben je misschien ook geïnteresseerd in het aansteken van Chanoeka kaarsen. Als je dat wil doen dan kan je en menora kopen bij het chabad center of het Jad Achat of zelf een maken (wat zeer eenvoudig is door acht heelichtjes op folie te plaatsen en een ernaast die als sjamasj dient ).

Als je doel is om G’ds Grootheid en de G’ddelijke wonderen van Chanoeka te laten zien aan de buiten wereld en om je familie en anderen te onderwijzen (bv. Door de menora in de vensterbank te plaatsen, zodat deze door voorbijgangers kan worden gezien), moet dit wel gebeuren volgens de Joodse gebruiken, maar wel zonder een zegen wanneer de kaarsen worden aangestoken. (voor niet-joden zou het verkeerd zijn om “in G’ds Naam” te zeggen, G’d verhoedde, omdat zij dan getuigen dat de persoon dit is opgedragen om “de Chanoeka kaarsen aan te steken”, terwijl G’d deze wonderen deed voor “de Joodse voorvaderen”)Er zijn alternatieve teksten en Tehiliem/Psalmen voor Noachieden dat zij kunnen zeggen tijdens het aansteken van de Chanoeka kaarsen.

Als je geen menora hebt dan kan je toch Chanoeka vieren door Psalmen te lezen en door de geschiedenis en de boodschap van Chanoeka te lezen. Ook kan je traditionele lekkernijen maken tijdens Chanoeka. Ook kan je naar publieke bijeenkomsten gaan waar de menora wordt aangestoken.

Chanoeka kaarsen aansteken

De kaarsen van de menora staan in een rechte lijn. De sjamasj, waarmee je de menora aansteekt, staat los van deze kaarsen, maar staat er wel vlakbij (hoger of buiten de rij). Je kan kaarsen of olie met pit erin gebruiken. De sjamasj wordt als eerste aangestoken en als je kaarsen gebruikt, dan kan je deze ook gebruiken om de andere kaarsen mee aan te steken. Je begint met het aansteken van de lichten 20 tot 30 minuten na zonsondergang afhankelijk van de locatie en de kaarsen dienen ongeveer een half uur te branden.

Op de eerste avond van Chanoeka, zet je de kaarsen op van rechts naar links en steek je de kaars of olie lampje aan de rechterzijde van de menora aan. De tweede avond steek je de linkse kaars naast de eerste kaars aan en zo ga je van links naar rechts totdat de alle 8 kaarsen branden.

Noachieden kunnen het volgende zeggen elke avond na het aansteken van de lichten (andere soorten versies mogen ook):

“Wij steken deze kaarsen aan om te herdenken aan de wonderen die U heeft gedaan tijdens deze dagen door U Heilige Hoge priesters en wij danken en loven Uw grote Naam voor Uw wonderen en Uw redding.”

Chanoeka begint dit jaar op woensdagavond 25 Kislew/ 24 december en eindigt op 2 Tewet/ 1 januari. De boven genoemde voordracht kan tijdens de Chanoeka zowel overdag als s’avonds worden uitgesproken en je kan dit ook als gebed of als dankgebed na de maaltijd opzeggen.

Psalmen en teksten tijdens Chanoeka

De psalmen die je kunt lezen zijn gerelateerd aan de boodschap van Chanoeka en kan je elke dag tijdens Chanoeka lezen. Dit zijn de Psalmen: 30, 33, 67, 91 en 133.

Ook kan je de volgende tekst lezen tijden Chanoeka die uit de Joodse traditionele liturgie komt (versie van de Arizal):

“In de dagen van Matisyahu, de zoon van de Hoge Priester Yochanan, de Hasmonnean en zijn zonen, de slechte Hellenistische overheid stond op tegen het volk van Israël om het volk de Thora te doen vergeten en de decreten van Uw Wil te overtreden. Maar U, in Uw overvloedige barmhartigheid, stond ze bij in tijde van hun nood. U voer hun gevechten en verdedigde hun rechten en nam wraak op hun slechtheid. U leverde de machtige in de handen van de zwakken, de velen in de handen van de weinige, de onzuivere in de handen van de zuivere, de slechte in de handen van de rechtvaardige en de wellustige zondaars in de handen van degene die zich bezighouden met Uw Thora. U maakte Uw naam groot en heilig voor Uw zelf en in Uw wereld en verrichtte zo een grote bevrijding en verlossing voor het volk van Israël tot op de dag van vandaag. Toen kwamen de Israëlieten in heiligdom van Uw Heilige Huis binnen en zuiverde en wijde Uw heiligdom opnieuw in en ontstoken de lichten in Uw heilige binnenplaatsen en stelde deze acht dagen van Chanoeka in om Uw grote Naam te danken en te eren.”

Ook zijn er Engelsstalige luisterfiles waar je naar kunt luisteren tijdens Chanoeka:

Luisterfile 1

Luisterfile 2

Luisterfile 3

Luisterfile 4

Giften

Het is een goede gewoonte om tijdens de Chanoeka iets extra’s te doen aan liefdadigheid. Je kan bijvoorbeeld aan een goede liefdadigheidsinstelling of aan mensen die het hulpbehoevend zijn geven. Het is goed om een potje of een doosje (een “pusjka”) in huis te hebben voor goede doelen, zodat je regelmatig wat munten er in kan gooien en wanneer deze vol is aan het goede doel kan geven.

Ouders kunnen hun kinderen kleine geschenken of geld geven (Chanoeka “gelt”) tijdens Chanoeka (een aantal dagen of elke dag) en zo kun je de kinderen leren om een deel van hun geld (bv. 10 % )in een goede doelen te geven.

Recepten

Het bakken van Latkes (aardappel koekjes)

Bron: Lekker Joods

1 kilo aardappelen geschild

2 eieren

Zout en peper

1 ui fijngesneden

Plantaardige olie om in te bakken

Latkes wordt gegeten met zure room en/of appelcompote

Rasp de aardappelen. Leg ze in een vergiet en druk er met de handen zo veel mogelijk vocht uit. Klop de eieren los met zout en peper. Roer de ui door de geraspte aardappelen heen. Verwarm wat olie in de koekenpan. Neem steeds een schepje van het mengsel en leg dit in de pan. Druk het mengsel een beetje plat en bak de latkes op middelhoog vuur aan beide zijde goud bruin.