Wat is de betekenis van het dromen? (Kabbalah)

Geschreven door Rabbi Aron Moss

Vraag:
Laatst had ik een droom waarin ik mijn overleden vader zag. Hij hield mijn hand vast, en zei enkele woorden. Het was zo levensecht dat ik ervan overtuigd was dat het werkelijkheid was. Heeft dit een betekenis? Moet ik me zorgen maken?

Antwoord:
Dromen zijn een uiting van datgene waar onze gedachten mee bezig zijn als we ze niet onder controle hebben. Ze kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren. Hoe we op een droom moeten reageren kan alleen worden bepaald aan de hand van het soort droom we gehad hebben.

Sommige dromen zijn het gevolg van externe factoren (als je slaapt met een ventilator die in je gezicht blaast kan het zijn dat je droomt over vliegen in een helicopter), of biologische oorzaken (als je naar bed gaat met dorst en je droomt over wandelen door een droge woestijn, op zoek naar water). Deze dromen zijn niet van bijzonder belang. De boodschap kan eenvoudig betekenen dat je een glaasje water moet drinken, of je gezicht van de ventilator moet afwenden.

Andere dromen zijn een voortzetting van de gedachten van de dag (een probleem waar we mee worstelen overdag kan soms in een droom worden opgelost) of een uiting van ongewenste gedachten – zaken waarover we ons zorgen maken en waarvan we proberen er niet aan te denken komen naar boven in onze dromen (we dromen vaak over onze diepste geheimen die worden onthuld, of over confrontatie met onze grootste angsten). Deze dromen zijn een raam naar ons onderbewustzijn, een piek in de gedachten waarmee onze geest bezig is als deze vrij worden gelaten. Ze mogen niet worden gezien als voorboden van wat in de toekomst ligt, maar eerder onthullingen van datgene er in onze gedachten op de loer ligt. En dan is er nog een ander soort droom, die de grenst aan profetie. In tegenstelling tot de verwarrende en onsamenhangende dromen die we normaalgesproken hebben, worden deze gekarakteriseerd door hun levendigheid, zoals jij beschrijft in de droom over je vader. Waar je aan de meeste dromen beter geen aandacht kan schenken kun je deze dromen niet afdoen als het resultaat van losse gedachten, zijn deze te krachtig, te overweldigend om zomaar te vergeten.

De Kabbalisten verklaren dat als we slapen, onze ziel het lichaam verlaat en opstijgt naar zijn hemelse bron om energie aan te vullen. Een klein residu van de ziel blijft achter in het lichaam om het in leven te houden, het grootste deel reist naar hogere plaatsen. In deze ontlichaamde staat is de ziel vrij om visioenen en ontmoetingen te ervaren die normaal gesproken onmogelijk zijn voor de mensen van deze wereld. Dat houdt ook in dat het mogelijk is om andere ontlichaamde zielen te ontmoeten – in het bijzonder de zielen van geliefden die zijn heengegaan. Het is hun kans om een boodschap door te geven aan hen die ze hebben achtergelaten. Het zou kunnen dat jouw droom in deze categorie valt. Zag je vader er op enige manier verstoord of bezorgd uit? Werd je verdrietig of met een ongemakkelijk gevoel wakker? Misschien heeft hij dan wat van je nodig. Is er op een gepaste manier over hem gerouwd? Zijn er gedenkgebeden (Kaddish en Yizkor) voor hem gesproken? Wordt zijn graf verzorgd, en wordt er rekening gehouden met de herdenking van zijn overlijden (Yahrzeit)? Als dit niet het geval is kan het zijn dat hij naar jou, zijn dochter, komt om te vragen deze dingen recht te zetten, om ervan verzekerd te zijn dat er op gepaste wijze aan hem wordt gedacht en zijn ziel de ondersteuning krijgt die hij nodig heeft om rust te vinden.
Aan de ander kant kan zijn gedrag in de droom ook een uiting zijn van rust en tevredenheid. Werd je wakker met een getroost gevoel, een gevoel van warmte? Als dat het geval is, kwam hij gewoon bij je op bezoek. Even hallo zeggen, zijn liefde en steun aan je laten zien en je eraan herinneren dat hij er is voor jou, trots op jou, altijd je vader.
Er is geen reden voor ongerustheid. Je vader bracht je een missie, of een geschenk.

Bron: Works by rabbi Aron Moss

Vertaald door Jona voor FAQ-online 2005