Het bewonderen van kerstverlichting. Mag dat?


Met toestemming van Jodendom-online

“Je moet het weggooien als iets dat onrein is”
– Jesjajahoe 30:22 –

We weten als Joden [en Bne Noach] dat het bezitten van kerstartikelen of het plaatsen van kerstartikelen in je huis niet toegestaan is. Niet omdat het tegenwoordig nog als afgodische artikelen wordt gezien, maar de oorsprong is en blijft avodah zarah – afgoderij.

Rav Miller ZT”L leert zelfs dat het bewonderen van kerstverlichting die de buren in en om het huis hebben opgehangen, niet is toegestaan. Het argument van de oorsprong van deze lichten geldt ook voor het bewonderen van de lichten.

Rav Miller leert ook dat – ook al denk je er stiekem niet zo over – je tegen jezelf moet zeggen hoe walgelijk de lichten zijn. Dit ómdat het zijn oorsprong kent in het avodah zarah. Dit is een kwestie van training. “De lichten zijn walgelijk. Chas wesjalom om deze lichten te bewonderen”.

De Rav richt zich vooral op het bakermat van de lichten. Hij zei: “Ik wil niet in het openbaar praten over wat ze vieren, maar het is een van de meest schandelijke dingen in de geschiedenis. Een kind werd geboren uit een vrouw die zei: “Het komt niet van mijn man.” Walgelijk! Hij werd geboren uit een vrouw die zei: “Ik geef toe, het komt niet van mijn man.” En dat willen ze vieren met lichten? !!”

Op de vraag hoe je met ouders of andere directe familie om moet gaan die wel kerst vieren en verwachten dat jij met hen meedoet, is het antwoord dat een Jood en een Ben Noach hiervoor een psak – wetsbesluit – moet aanvragen bij een rabbijn. Een psak is altijd individueel. Wat bij de ene geldt hoeft niet voor ander te gelden. Ieder besluit is maatwerk op de situatie en dynamiek waarin jij je bevindt.

Bron:
Rav Avigor Miller on Admiring the X-mas Lights TAPE # E-211 (December 1999)