Hoeveel “nieuwjaarsdagen” vieren Joden?

Geschreven door Rabbi Ari Enkin. Vertaald door de redactie

Bron: United with Israël.

De wereld heeft het begin van 2015 recentelijk gevierd, maar Joden vieren wel vier keer Nieuwjaar elk jaar. De oorsprong van deze feesten kan je vinden i de Mishnah (een verzameling van de mondelinge interpretaties van de Bijbel) en in Sjemot/ Exodus 12:2, Wajjikra/ Leviticus 23:24-25, Bamidbar/ Numeri 29:1-2 en Dewariem/ Deuteronomium 16:1.

De eerste nieuwjaarsdag

De eerste nieuwjaarsdag valt op de eerste Nissan en valt vroeg in het voorjaar (rond april). Nisan wordt beschouwd als de eerste maand van de Hebreeuwse kalander, ondanks dat het jaar begint te tellen vanaf de eerste of Tishrei, de zevende maand. De eerste Nisan werden de jaren van de regerende Koningen geteld in het oude Israël. Het is ook het nieuwe jaar voor de Joodse feestdagen. Pesach is de eerste feestdag van het jaar en wordt in Nisan gevierd. Nisan in het algemeen en Pesach in het bijzonder worden beschouwd als verjaardag van het stichten van de Joodse natie.

De tweede nieuwjaarsdag

De tweede nieuwjaarsdag is de eerste van Elul, de zesde maand van de Hebreeuwse kalender die in de late zomer (augustus) valt. Volgens de Mishnah was dit de dag om de tiende van de dieren te verrekenen. Deze dag wordt niet meer gevierd, maar de dag wordt nog wel gehouden als zijnde een begin voor iemand materiele en spirituele voorbereiding voor Rosj Hasjana.

De derde nieuwjaarsdag

In tegenstelling tot nieuwjaar met feesten, drinken en vuurwerk wordt er tijdens Rosj Hasjana Joods nieuwjaar, die wijd door de gehele Joodse gemeenschap gevierd met oprechte gebeden.

De derde nieuwjaarsdag valt op de eerste van Tishrei en is ook de meest bekende. Rosj Hasjana. Het valt in de zevende maand van de Hebreeuwse kalender en valt meestal in september of in de vroege oktober. Ons wordt verteld dat G’d de gehele wereld oordeelt op Rosj Hasjana.

De vierde nieuwjaarsdag

De vierde nieuwjaarsdag is op de vijftiende Shevat, de elfde maand van de Hebreeuwse kalender en valt in januari of februari. Deze dag heet Tu B’Shvat en is nieuwjaar van de bomen. Volgens de Tora wordt het fruit van bomen die jonger zijn dan drie jaar niet gegeten. Tu B’Shvat is de dag waar de leeftijd van de bomen worden vastgesteld. Het maakt niet uit welke dag de bomen zijn “geboren”, maar Tu B’Shvat is de verjaardag van de bomen. In tegenstelling tot de eerste Nisan en de eerste Elul wordt Tu B’Shvat wel gevierd als een kleine feestdag.

De seculiere nieuwjaar

Op de eerste dag van januari wordt volgens de Gregoriaanse kalender door de hele wereld op verschillende manieren nieuwjaar gevierd. Door het nemen van een nieuwjaarsduik in Noordzee.

Waarschijnlijk is nieuwjaarsdag de meest gevierde publieke feestdag wat wordt gevierd met vuurwerk midden in de nacht. In Dubai werd in 2014 het nieuwjaar in geluid met een wereld record aan vuurwerk dat werd afgestoken van één plek, dat zes minuten duurde en waar meer dan 500.000 vuurwerk werd afgestoken. In vele westerse landen is de eerste januari een nationale feestdag.