Orgaandonatie

Geschreven door de redactie

Op 13 september jongstleden werd er in de Tweede Kamer een wetaangenomen over orgaan- donatie. Hoewel deze wet nog door de Eerste Kamer moet, wordt je bij deze wet automatisch donor tenzij je nee zegt. Dit moet je dan wel laten registreren. Maar wat zegt de Tora over orgaandonatie?

Als bne/bat Noach kan je bij leven altijd donor zijn. Je kan je bloed of een nier donoren. Je kan namelijk met één nier prima leven. Andere organen zoals ogen, hart en lever kan je bij leven niet donoren, omdat je dan zelf schade lijdt (half) blindheid en als je vitale organen doneert kom je te overlijden. Iemand die (half)blind is, wordt als een dode gezien en dat geldt ook voor Noachieden.

Vier vormen van “dood” volgens de Nederlandse wet.

Volgens de Nederlandse wet zijn er vier verschillende soorten van dood: Klinisch dood, biologisch dood, hersendood en juridisch dood.

Bij klinisch dood kunnen de mensen met reanimatie weer teruggehaald worden naar het leven. Bij biologisch dood en hersendood kan dit volgens de wet niet meer. Bij juridische dood kan het gaan om een hersendode, maar ook om een vermist persoon. Ook al is een hersendode volgens de Nederlandse wet dood toch zijn er mensen die deze “dood” overleven. Zie de links en video onderaan het artikel.

Volgens de Tora is er maar één vorm van dood en dat is de biologische dood. Als je hart permanent gestopt is dan kan je pas doodverklaard worden. Maar volgens de artsen heeft een hersendode geen ademreflex en is de patiënt dood. Volgens de Tora is deze persoon nog levend. Maar hoe langer iemand echt dood is hoe minder bruikbaar de organen zijn voor donatie. Men heeft er dus belang bij dat er zo snel mogelijk wordt overgegaan op donatie voordat iemand werkelijk dood is.

In het boek “Wat je over orgaandonatie zou moeten weten” van Ger Lodewick staat dat een hersendode spierverslappers krijgt toegediend en wordt vastgebonden op de operatietafel om het Lazarusreflex tegen te gaan als men de organen eruit haalt. Bij een persoon die echt is overleden zou je dit niet hoeven doen. Het is dus duidelijk dat een hersendode nog leeft en allerminst dood is.

Hoe ver mag de overheid gaan volgens de Tora?

In The theory & practice of universal ethics op blz 319 staat dat alleen G’d aanspraak maakt op het leven, gezondheid en waardigheid van de mens. Wanneer de overheid handelt op één van deze drie punten door bijvoorbeeld het geven van straf, of dat iemand een leven neemt door zichzelf te verdedigen dan is dit toegestaan volgen de regels van G’d. Naast deze regels heeft geen overheid of persoon toestemming een persoon te verwonden, te vernederen of te doden dan alleen G’d.

Met andere woorden orgaandonatie van een hersendode is in strijd met de Tora.

Hersendood is niet altijd dodelijk

Hersendode man “ontwaakt” na tien jaar.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/guuekmro

“data”:”http://www.youtube.com/v/tz_jXRfrAV0″,”src”:”http://www.youtube.com/v/tz_jXRfrAV0″