Speculeren over Mashieach

Geschreven door Lea Farkash

[Bron: Jiddishe Mamma]

Rabbijn Kaduri* heeft gezegd dat de oorlog van Gog Magog zal in Av 5772 plaatvinden. Wat bedoelde rabbijn Kaduri toen hij zei de maand Av 5772?

Het begin van de maand Av, nu, is een tijd van rouw. Dit is het jaar van onze verlossing, misschien wel deze Rosj Chodesj Av (begin van de nieuwe joodse maand) kunnen wij het begin zien van de verlossing. Dit of we kunnen ons bevinden in nog grotere rouw, zo een grote rouw dat we in geen tijden hebben gezien, G’d Bewaar. Ik hoef geen link te geven, kijk naar het nieuws over Syrië.

Rabbijn Josef Chaim Zaccai, uit Betar heeft lang met rabbijn Kaduri Thora geleerd en was de Chazzan (voorganger) in de jesjiewa voor 15 jaar. En rabbijn Zaccai is degene die dit bekend maakt. Hij vertelde:
“Rabbijn Kaduri zt”l heeft aan zijn chawroeta gezegd wanneer Mashieach zal komen: Av 5772 [een bron]. Ik vroeg: “Rabbi, wanneer zal Mashiach komen?” De rabbijn antwoordde met twee woorden בשנת תשע”ב, in het jaar 5772 [het huidige jaar]. Dit heeft hij twee maal herhaald. Ik was geschrokken van wat hij zei en ik ben direct de jesjiewa van rabbijn Kaduri gegaan en daar heb ik dit aan iedereen verteld. Iedereen was verrast. Ongeveer twee weken later toen rabbijn Kaduri in het ziekenhuis lag heb ik de rabbijn opnieuw gevraagd in welke maand en in welk jaar de Mashiach zal komen. En hij antwoordde mij de maand Av 5772. Hij heeft dit twee keer herhaald. Vanaf die dag vertel ik dit aan iedereen.”

Ook rabbijn Fish schreef de Sod Hachasjmal. Hierin schrijft hij dat rabbijn Morgenstern (de schrijver van het boek ‘Jam Hachochma’) ook zei dat de Verlossing tegen het einde van het jaar 5772 zal komen. Hij weet van een overlevering van de Ga’on van Vilna dat dit de datum zal zijn. Ook de Ari Hakadosj heeft gezegd dat de Verlossing vanaf Av 5772 zal beginnen.

Het is leuk te weten dat Sefardisch en Asjkenazische rabbijnen de Verlossing tegen het einde van dit Joodse jaar tegemoet zien. Ook heb ik gehoord in de naam van Rabbijn Joseef Chaim Zakkai van de Kabbalistische Jesjiewa van ´Nachalat Jitschak`dat ook hij dit drie keer van Rabbijn Kaduri heeft gehoord dat Mashiach in de maand Av 5772 zal verschijnen. Laten we hopen dat dit zo zal zijn. Maar wat nou als het niet gebeurd en als wij langer moeten wachten? Heel eenvoudig dan wachten wij langer zoals de Maimonides geschreven heeft: “Ik geloof met een volledig vertrouwen, dat de Mashiach zal komen, ondanks het feit dat het lang duurt, ondanks alles zal ik elke dag op hem wachten”.

*Toevoeging Devorah: Rav Kaduri’s voorspellingen worden misbruikt
Rav Kaduri ZT”L heeft gezegd: ” ירים העם ויוכיח שדברו ותורתו עומדים
[Jarim Ha’Am Weyokhiakh Shedvaro Wetorato Omdim”]. Wat betekent dit? “Hij zal de mensen verheffen en bewijzen dat zijn woord en de wet geldig zijn”. Zelf heb ik de letters met rood onderstreept waar het nu allemaal omgaat:

Nu ga ik het spellen:
Joed-Heh-Waw-Sjin-Waw-Ajin. De Rav geeft de naam van Moshiach door de eerste letters van een Pasuk samen te voegen [acroniem] en dan krijg je de naam ‘Jehoshua’.

Helaas, er zijn mensen die vinden deze naam sterk vergelijkbaar met een andere naam [Jezus/Jesjoa’a], en gaan [zoals op het filmpje] op zoek naar een validatie voor de eventuele rol voor de chr. messias in de toekomst.
Maar… Jehoshua is gewoon een traditionele Hebreeuwse naam dat wordt onterecht geassocieerd met ‘Jesjoe’a’/Jezus [ישועה ; zoals je ziet een andere spelling dan wat de Rav gaf]. Jesjoe’a is namelijk geen naam, maar een zelfstandignaamwoord voor [de] verlossing; [ha]jesjoe’a.

Op de vraag aan twee talmidiem van Rav Kaduri ZT”L wat zij van het bovenstaande vonden, zeiden zij: “We have no idea how the Rabbi got to this name of the Messiah,” En dat is alles. Zij zijn geen christenen geworden. Zo ook geen andere talmiediem.

Rav Kanduri heeft pertinent niet de naam Jezus of Jesjoe’a onthuld en zelfs niet hiernaar gesuggereerd. Na de dood van Sharon zullen we het zien.

Wat zijn de tekenen voor de komst van de Mashieach?
Een filmpje van rabbijn Matitjahoe Glazerson over de Thora codes m.b.t. Syrië.

De Talmoed in Mesechet Sota 49 B staan tekenen beschreven van de tijd dat de komst van Mashieach zal inluiden.

Brutaliteit zal toenemen
De druif zal in overvloed zijn maar de wijn duur. Er is overvloed maar de produkten zullen duur zijn.
De regering zal corrupt zijn en tegen wetten van Thora
Het zal heel moeilijk zijn iemand tot de orde te roepen, hem te
bekritiseren voor zijn gedrag
De Galilea zal vernietigd worden. Dit is op twee manieren te verklaren: Letterlijk vernietigd of de Galilea zal ‘uitdrogen’ van de mensen zij zullen er niet meer wonen.
De Golan (Govlan) vlakte zal verlaten zijn. De mensen die op de grens wonen zullen geen vaste woonplaats meer vinden (mensen van Gush Katief?)
Het imago van de vrome joden zal negatief zijn.
De waarheid is verborgen.
Ouderen zullen niet gerespecteerd worden.
De zoon zal zijn vader niet respecteren en de dochter komt in opstand tegen haar moeder.
De gezichten van de mensen zullen gelijkenissen hebben met het gezicht van honden.
Hashem is de enige op wie wij kunnen vertrouwen.
Volgens deze tekenen zal Mashieach niet lang meer op zich laten wachten

Masjieach actueel: een beetje rekenen
ב וְהָאָרֶץ, הָיְתָה תֹהוּ וָבֹהוּ, וְחֹשֶׁךְ, עַל-פְּנֵי תְהוֹם; וְרוּחַ אֱלֹהִים, מְרַחֶפֶת עַל-פְּנֵי הַמָּיִם

1. Bereeshiet 1:2 De aarde was leeg en woest en duisternis boven de oppervlakte van de afgrond en de Geest van G’d zweefde over de oppervlakte van het water.
Een bekende Midrasj vertelt ons dat:
תֹהו – leegte refereert naar de Galoet van Babel
וָבֹהו – woest refereert naar de Galoet van de Meden
וְחֹשֶׁך – duisternis refereert naar de Galoet van de Grieken
תְהוֹם – afgrond refereert naar de Galoet van Edom
וְרוּחַ אֱלֹהִים– en de geest van G’d refereert naar Mashieach

Volgens de Midrasj wordt met deze vier woorden gerefereerd naar de datgene wat het Joodse volk zal overkomen, de ballingschappen en de uiteindelijke verlossing.

De Gematria (getalswaarde) van deze zin is 3546. Is het belangrijk dit te weten? De Midrasj zegt van wel. Lees verder: De getalswaarde van 3546 komt drie keer voor in Tenach. De eerste zin is de bovenstaande Bereesjiet 1:2.

2. De tweede zin is י מַגִּיד מֵרֵאשִׁית אַחֲרִית, וּמִקֶּדֶם אֲשֶׁר לֹא-נַעֲשׂוּ; אֹמֵר עֲצָתִי תָקוּם, וְכָל-חֶפְצִי אֶעֱשֶׂה.
Jeshaya 46:10 10 Vertel het einde vanaf het begin, en vanaf de oude tijden de dingen die nog niet gebeurd zijn, zeggende: ‘Mijn advies zal plaatsvinden en alles wat Mij plezier doet, zal ik doen’
De eerste zin van Bereesjiet zien wij dat G’d al het einde gepland heeft.

Berreesjiet 40:8
וַיֹּאמְרוּ אֵלָיו–חֲלוֹם חָלַמְנוּ, וּפֹתֵר אֵין אֹתוֹ; וַיֹּאמֶר אֲלֵהֶם יוֹסֵף, הֲלוֹא לֵאלֹהִים פִּתְרֹנִים–סַפְּרוּ-נָא, לִי
En zei zeiden tegen hem: ‘we hebben een droom gedroomd, en niemand kan het oplossen’. En Joseef zei aan hen: ‘behoren de oplossingen niet aan G’d? Ik verzoek je, vertel het mij’.
De wijnschenker en de bakker vertelden hun dromen aan Joseef. Deze gebeurtenis gaat vooraf aan de verandering van Joseef’s persoonlijke ballingschap naar de ballingschap van het Joodse volk. De datum van deze gebeurtenis was het jaar 2227 vanaf de schepping van de wereld.

3. De derde zin met de gematria van 3546 is te vinden in Tehilliem 11:6
יַמְטֵר עַל-רְשָׁעִים, פַּחִים: אֵשׁ וְגָפְרִית, וְרוּחַ זִלְעָפוֹת–מְנָת כּוֹסָם
Op de slechten zal Hij het kolen laten regenen; vuur en zwavel en brandende wind zal hun aandeel van hun kop.
En zoals de Talmoed Jeroeshalmi zegt Pesachim 10:1 dat deze zin refereert naar de straf dat G’d in de toekomst aan de volkeren zal geven.

De eerst zin (Bereesjiet) vertelt de hele geschiedenis wat er zal gaan gebeuren, de tweede zin vertelt ons wat is gebeurd vanaf het begin, en de derde zin vertelt ons wat op het einde zal gebeuren. Wanneer is dan de einddatum? Kunnen wij dit opmaken uit deze zinnen?

Ik weet het niet maar als je het getal 3546 en 2227 bij elkaar optelt dan krijg je 5773 (het jaar 5773 misschien waarbij wij de algehele verlossing kunnen verwachten?) Het is maar een idee…..

(Yeranen Yaacov)

Staan wij voor de Verlossing of niet?
Een kort verhaal van Rav Asher ZT”L:

“Rebbe rebbe, rav Asher! Zeg mij tot wanneer zullen wij lijden tot wanneer zal de donkerte en de pijn van onze ballingschap voortduren?” Vroeg één van de chassidiem aan de Tsaddiek. Rav Asher antwoordde: “De ballingschap is als het oversteken van de straat we moeten van de ene kant naar de andere kant komen, nu hebben we al het grootste gedeelte achter ons. Op dit moment zijn wij de laatste stap aan het zetten om je voet op de stoep van de andere kant te zetten. Zo dichtbij zijn wij bij de uiteindelijke verlossing.”

De eindtijd?
Titusboog. Klik op de afbeelding voor een vergroting

De vijand, het Joodse volk, dat tot nu toe op allerlei onduidelijke en vreemde manieren heeft weten te overleven wordt beschuldigd van het grootschalig overtreden van wetten tegen de menselijkheid – namelijk de onderdrukking van het Palestijnse volk.

Israël… maar een klein land met een klein leger en een inwonersaantal van 6 miljoen joden. Tot nu toe was dit land, met zijn kleine leger, instaat geweest om grotere legers te verslaan.

De tijd is aangebroken dat de wereld zich realiseert dat Israël weer de oorzaak is van alle problemen in de wereld en nu moet dat veranderen. De koppige Zionistische regering moet vervangen moeten worden door een andere regering. Binnen het land Israël zal een algehele crisis gecreeërd worden, (de vijfde colonne) zodat de burgers gedemoraliseerd zullen zijn en dat zij op niets en niemand kunnen vertrouwen of met iemand een bondgenootschap aangaan.

Deze tijd zal ik de ‘de eindtijd’ noemen. Is dit fictie of begint het op realiteit te lijken?

Het nieuws van juni 2009
“De nieuwe regering van Obama heeft zich direct al over de nederzettingen uitgelaten: totale stop van bouwactiviteiten. Geen uitzonderingen worden er gemaakt.” Letterlijk de woorden van de nieuwe president van de U.S.A. Obama.

Premier Benjamin Netanyahu van Israël heeft geweigerd een einde te maken aan de zogeheten ‘natuurlijke groei’ van de bestaande nederzettingen. (Elsevier 28 juni 2009). Verder heeft premier Netanyahu op een aantal gelegenheden gezegd dat hij akkoord gaat met de bevriezing van de bouw in de nederzettingen. Maar dat hij niet aan de gezinnen kan mededelen om geen kinderen te krijgen.

Ik moet steeds denken aan de uitspraken van de Farao in het oude Egypte.
“Nu stond een nieuwe koning op over Egypte, die Josef niet kende.” Shemot 1:8. En hij (Farao) zei: “Als je je werk doet als vroedvrouw bij de Hebreeuwse vrouwen, dan kijk je bij de geboorte: als het een zoon is dan zal je hem doden en als het een dochter is dan zal ze blijven leven.” Shemot 1:16

Bedoeld Obama dit ook met een einde maken aan de ‘natuurlijke groei’?

Een beetje geschiedenis:
In het jaar 68 van de chr. Jaartelling – de belegging van het Romeinse leger van Jeruzalem. In Israël is er al een aantal jaar een burgeroorlog aan de gang, er is hongersnood, Jeruzalem is omsingeld. Er wordt enorm geleden door de mensen binnen de muren van de heilige stad.

Titus voert oorlog tegen Israël. De Romeinen martelen, moorden, verkrachten, verminken. Rivieren van Joods bloed stroomt door de straten van Jeruzalem. Jeruzalem is gevallen, de Tempel staat in brand. De datum is 10 Av.

Terwijl de tempel brandt schreeuwt Titus in onmetelijke vreugde terwijl hij een Thora rol verbrand “Ik heb de G’d van Israël overwonnen!!!” Hij stootte zijn zwaard in het prachtige kleed tussen het Heilige en Allerheiligste deel van de Tempel en bloed stroomde uit het kleed.
De overwinning van de strijd om Jeruzalem en de vernietiging van de Tempel was voor Titus het meest geweldige wat hij in zijn leven kon bereiken.

Staatsembleem van de Staat Israel

De Titusboog in Rome getuigt er tot op de dag van vandaag van dat het wegdragen van de Menora uit Jeruzalem symbool staat voor de algehele overwinning. (Vandaag is deze Menora het symbool van de Staat Israël).

1938
Het Joodse volk staat weer centraal in de wereld als de veroorzaker van alle problemen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er weer een poging gewaagd door Nazi Duitsland om voor eens en voor altijd af te rekenen met het Joodse volk, maar opnieuw was de algehele vernietiging van het Joodse volk niet gelukt.

De laatste fase van de eindtijd
De aanval van 11 september op Amerika:
אִם-תַּגְבִּיהַּ כַּנֶּשֶׁר, וְאִם-בֵּין כּוֹכָבִים שִׂים קִנֶּךָ–מִשָּׁם אוֹרִידְךָ, נְאֻם ה’. עבדי-ה א’:ד’
Hoewel jij je nest maakt zo hoog als die van de adelaar, en ondanks dat jij het zet tussen de sterren, Ik haal je daarvan omlaag, zegt G’d. Ovadja 1:4.

Dit betekent volgens de Malbim, Meir Leib Weiser (1879-1809): Het moment dat jullie de hoge hoogten bereikt hebben, zal ik (G’d) jullie daarvandaan omlaag halen.

כִּי הִנֵּה אָנכִי מֵעִיר וּמַעֲלֶה עַל-בָּבֶל קְהַל-גּוֹיִם גְּדלִים, מֵאֶרֶץ צָפוֹן, וְעָרְכוּ לָהּ, מִשָּׁם תִּלָּכֵד; חִצָּיו כְּגִבּוֹר מַשְׁכִּיל, לֹא יָשׁוּב רֵיקָם. ירמי-ה נ:ט
Want ik zal opschudden en zal tegen Babylon een coalitie van grote volkeren maken vanuit het noordelijke land; en zij zullen tegen haar optrekken en daar hun troepen vestigen. Ze zal ingenomen worden en hun pijlen zijn zo sterk als een machtig mens, elke pijl zal zijn doel bereiken. Jeremia 50:9
Zegt de Malbim:
חציו כגיבור משכיל: חצי האויב יהיו דומים כאילו יש להם שכל ויבאו מעצמם אל המטרה.
De pijlen zijn zo sterk als een machtig mens: de pijlen van de vijand zullen lijken alsof ze intelligent zijn en uit zichzelf hun doelen weten te bereiken.
הִכְרַתִּי גוֹיִם, נָשַׁמּוּ פִּנּוֹתָם–הֶחֱרַבְתִּי חוּצוֹתָם, מִבְּלִי עוֹבֵר; נִצְדּוּ עָרֵיהֶם מִבְּלִי-אִישׁ, מֵאֵין יוֹשֵׁב. …. צפני-ה ג’:ו’
Ik heb volkeren afgesneden, hun plaatsen zijn verlaten: Ik heb hun straten verlaten doen zij, zodat daar niemand komt; hun steden zijn vernietigd, zodat er geen mens zal zijn, zodat er geen bewoner zal zijn. Tsefanja 5:3-6.

Zouden wij 200 jaar geleden weten wat de profeet hiermee bedoelde? Ik denk dat wij vandaag ons heel goed realiseren hoe steden en plaatsen helemaal verlaten kunnen zijn. Is het niet dat de Verenigde Naties sancties tegen Iran heeft genomen met de hoop dat zij geen allesvernietigende atoombom zullen maken?

Wij zijn omsingeld door miljoenen vijanden, wanneer zal je wakker worden, Israël? Het is een wonder dat wij leven met al onze vijanden om ons heen.

Kom tot inkeer. Er is maar één weg, niet de weg van Obama en niet die van de Netanyahu en niet de weg van de Europese Unie. Er is één weg in het leven. Wil je een leven van geluk of wil je een leven met oorlog? De weg die wij nu belopen is doodlopend op elk gebied. Kijk maar naar de Israëlische maatschappij en wat zien wij overal – maar dan ook werkelijk op elk gebied? De grootste problemen: op economisch, sociaal, cultureel en veiligheidsgebied enz. enz.

En uiteindelijk:
עתידין בני ישמאל לעורר אומות העולם לבוא על ירושלים- זוהר פרשת וירא י”ד\ד:ב
כּה-אָמַר ה’ לֶאֱדוֹם, שְׁמוּעָה שָׁמַעְנוּ מֵאֵת ה’ וְצִיר בַּגּוֹיִם שֻׁלָּח–קוּמוּ וְנָקוּמָה עָלֶיהָ, לַמִּלְחָמָה. עובד’-ה א’:א’

Zo zegt G’d betreffende Edom: we hebben een bericht gehoord van G’d, en een ambassadeur die gestuurd is van de volkeren: “sta op en laten wij oorlog voeren tegen haar (Israël). Ovadja 1:1.
In de toekomst zullen de kinderen van Ismael de volkeren oproepen om op te trekken tegen Jeruzalem. Zohar Wajeera 14.

De leiding van het Israëlische leger weet dat de huidige situatie elk moment kan uitlopen op een algehele oorlog met alle Arabische buren. De druk op Israël is heel groot, Amerika, Engeland en de Europese Unie bepalen voor Israël wat zij moeten doen namelijk land teruggeven voor vrede. Het bevriezen van de bouw en de ‘natuurlijke’ uitbreiding van de nederzettingen. Alles is helemaal stil gezet onder de druk van de hele wereld.
Terwijl de Arabieren ons duidelijk laten weten dat hun doel de algehele vernietiging van de Israël is. En dit is precies wat de profeten ons gezegd hebben.

Wie moeten wij uiteindelijk geloven? Netanyahu, Obama en zijn wij nu werkelijk op weg naar vrede?

De profeet Jechezkel zegt:
לָכֵן, כּה-אָמַר ה’ ה’, אִם-לא בְּאֵשׁ קִנְאָתִי דִבַּרְתִּי עַל-שְׁאֵרִית הַגּוֹיִם, וְעַל-אֱדוֹם כֻּלָּא: אֲשֶׁר נָתְנוּ-אֶת-אַרְצִי לָהֶם לְמוֹרָשָׁה בְּשִׂמְחַת כָּל-לֵבָב, בִּשְׁאָט נֶפֶשׁ–לְמַעַן מִגְרָשָׁהּ, לָבַז. יחזקאל ל”ו:ה’
Daarom heeft G’d zo gezegd: Ik heb zeker gesproken in het vuur van mijn jaloezie tegen de rest van de volkeren en tegen heel Edom, die Mijn Land met het plezier van hun hart hebben toegeeigend, als een prooi met gebrek aan respect.

Zie hier de daden van president Obama.

De Strijd van de eindtijd
Iran heeft binnenkort zijn atoomwapen, zij steunen de Hamas, Hezbollah en Syrië om een front te vormen tegen Israël.

אמר רבי יצחק: שנה שמלך המשיח נגלה בו כל מלכי האומות מתגרים זה בזה. מלך פרס במלך הערבי ומלך הערבי הולך לאדום ליטול עיצה מהם וחוזר מלך פרס ומחריב את כל העולם כולו. פסיקתא רבתי פרק ל”ו
In het jaar dat de Koning de Mashieach zal komen dan zullen de koningen van de wereld elkaar uitdagen. Koning van Perzië zal de Arabische koning uitdagen en hij zal naar Edom gaan voor advies bij zijn terugkomst zal de Perzische koning de hele wereld vernietigen. Psikta Rabatie 36.

Dit lijkt heel reeel: Kijk op dit moment, Amerika trekt zich terug uit Irak terwijl zij een gematigde regering achter laten. Het lijkt geen fantasie om te denken dat Iran waarschijnlijk Irak of Saoedia Arabie zal binnenvallen. Dan zullen zij naar Edom (U.S.A.) gaan voor advies.

Hoe konden wij de hele wereld vernietigen een paar honderd jaar geleden? Vandaag weten wij het antwoord:
ובעת ההיא יעמוד מיכאל השר הגדול העומד על בני עמך והיתה עת צרה אשר לא הייתה מהיות גוי עד העת ההיא. דניאל י”ב:א
En in die tijd zal de grote minister Michael staan voor de kinderen van Zijn volk en het was een moeilijkste tijd ooit sinds het bestaan van het volk.

ומלך פרס יחרב את כל העולם וכל אומות העולם מתרעשים ומתבהלים ונופלים על פניהם, ויאחזו אותם צירים כציר יולדה. וישראל מתרעשים ומתבהלים ואומרים להיכן נבוא ונלך, להיכן נבוא ונלך?
ילקוט שמעונו מדרש פסיקתא רבתי פרק ל”ו
En de koning van Perzië zal de hele wereld vernietigen en alle volkeren zullen onrustig, geschrokken en gevallen zijn, en ze zullen pijn hebben zoals de barensweeën. En Israël zal onrustig en geschrokken zijn en zij zullen zeggen waar kunnen wij naartoe, waar kunnen wij naartoe?
Yalkoet Shimoni Midrash Psikta rabatie hfst. 36.

Er zal geen veilige plek zijn voor Israël. En alle volkeren zullen oorlog voeren tegen Israël.

הִנְנִי אֵלֶיךָ, גּוֹג–נְשִׂיא, ראשׁ מֶשֶׁךְ וְתֻבָל.ח מִיָּמִים רַבִּים, תִּפָּקֵד–בְּאַחֲרִית הַשָּׁנִים תָּבוֹא אֶל-אֶרֶץ מְשׁוֹבֶבֶת מֵחֶרֶב מְקֻבֶּצֶת מֵעַמִּים רַבִּים, עַל הָרֵי יִשְׂרָאֵל אֲשֶׁר-הָיוּ לְחָרְבָּה תָּמִיד; וְהִיא מֵעַמִּים הוּצָאָה, וְיָשְׁבוּ לָבֶטַח כֻּלָּם.
יחזקא-ל ל”ח:ג-ט
Ik ben tegen u president Gog en hoofd van Meshech en Toewal
Na vele dagen zal je opgeroepen worden voor het leger, in laatste jaren zal tegen het land optrekken dat terug is van het zwaard, dat is verzameld uit de vele volkeren, tegen de heuvels van Israël, dat een woest land was; het is voortgekomen uit de volkeren en zij zullen daar allemaal veilig zijn. Jecheskel 38:3-9

En op het kritieke moment gebeurd dit:
Zegt de Yalkut Shimoni midrash Psikta hfst. 36
בני אל תתיראו כל מה שעשיתי לא עשיתי אלא בשבילכם, אל תיראו היגיעה זמן גאולתכם
Wees niet bang mijn zoon alles wat Ik gedaan heb heb Ik alleen voor jullie gedaan, wees niet bang de tijd van jullie verlossing is gekomen. Yalkut Shimoni Psikta 36.

. וְהָיָה בַּיּוֹם הַהוּא, בְּיוֹם בּוֹא גוֹג עַל-אַדְמַת יִשְׂרָאֵל–נְאֻם, ה’ ה’: תַּעֲלֶה חֲמָתִי, בְּאַפִּי. יט וּבְקִנְאָתִי בְאֵשׁ-עֶבְרָתִי, דִּבַּרְתִּי: אִם-לא בַּיּוֹם הַהוּא, יִהְיֶה רַעַשׁ גָּדוֹל, עַל, אַדְמַת יִשְׂרָאֵל. כ וְרָעֲשׁוּ מִפָּנַי דְּגֵי הַיָּם וְעוֹף הַשָּׁמַיִם וְחַיַּת הַשָּׂדֶה, וְכָל-הָרֶמֶשׂ הָרמֵשׂ עַל-הָאֲדָמָה, וְכל הָאָדָם, אֲשֶׁר עַל-פְּנֵי הָאֲדָמָה; וְנֶהֶרְסוּ הֶהָרִים, וְנָפְלוּ הַמַּדְרֵגוֹת, וְכָל-חוֹמָה, לָאָרֶץ תִּפּוֹל.כא וְקָרָאתִי עָלָיו לְכָל-הָרַי חֶרֶב, נְאֻם ה’ ה’: חֶרֶב אִישׁ, בְּאָחִיו תִּהְיֶה.יחזקאל ל”ח: י”ז-כ”
En het zal zijn op die dag, wanneer Gog zal optrekken tegen het land van Israël, zegt G’d, dat Mijn woede in mij uit mijn neusgaten zal komen.
Want het is mijn jaloezie en het het vuur van Mijn wraak dat Ik dit gezegd heb; er zal zeker een grote beving zijn in het land Israël. Zodat de vis in de zee en de vogels in de hemel, en de beesten van het veld en alle kruipende beesten die op de grond kruipen, en alle mensen die op aarde zijn, zullen trillen door Mijn Aanwezigheid en de bergen zullen neervallen en de steile plaatsen zulen vallen, en elke muur zal op de grond vallen. En Ik zal hem roepen voor een gevecht tegen hem via al mijn bergen, zegt G’d: het zwaard van elke man zal tegen zijn broeder zijn.
En Ik zal hem treffen met pest en met bloed; en Ik zal het laten regenen op hem, en op zijn banden, en op de vele volkeren die met hem zijn, een geweldige regen, en grote hagelstenen, vuur en steen. Jechezkel 38:17-22

וְהָיָה ה’ לְמֶלֶךְ, עַל-כָּל-הָאָרֶץ; בַּיּוֹם הַהוּא, יִהְיֶה ה’ אֶחָד–וּשְׁמוֹ אֶחָד.
זכרי-ה י”ד:ט’
En op die dag zal G’d Koning zijn over de hele wereld, op die dag zal G’d één zijn en Zijn naam één. Zecharja 14:9

Conclusie: als je dit leest dan is het logisch dat je bang wordt voor wat de toekomst ons, het Joodse volk, en de rest van de wereld zal brengen. De gelijkenis met Mahmoud Ahmadinejad van Iran en Haman uit het Poeriem verhaal is heel opvallend. Ze spreken beiden dezelfde woorden over de ‘vernietiging van het Joodse volk’.

Een vertaling van het gebed dat wordt gezegd op Poerim:
“Voor de wonderen en de verlossing, de geweldige daden en de bewijzen van redding, de wonderlijke dingen en voor de daden die ons getroost hebben waarmee U onze voorouders gered heeft in die dagen en op deze datum:

In de dagen van Mordechai en Esther in de hoofdstad Soesan (Teheran?) toen de slechte Haman (Ahmadinejad?) tegen hen opstond en hen wilde verdelgen, vernietigen en vermoorden alle Joden van jong tot oud, kinderen en vrouwen, op één dag….
Maar U, in Uw grote barmhartigheid, heeft U zijn plan verijdeld en zijn intenties tegengehouden en hebt hem gewroken en hij is samen met zijn zonen opgehangen aan de galg”.

Er bestaat geen Achasjwerosh meer en geen Haman. Geen Griekse regering. En binnenkort ook geen Ahmadinejad van Iran. Dus wat kunnen wij doen? Tot inkeer komen en vertrouwen op G’d.

Mijn conclusie op de vraag of de Verlossing binnenkort zal plaatsvinden: Ja, heel binnenkort.

Wanneer dan?

Ballingschap van Ismael
Je zult moe zijn van de vervolgingen en je zult gediscrimineerd worden als je de Thora van G’d niet zal gehoorzamen.

ובגויים ההם לא תרגיע, ולא-יהיה מנוח לכף-רגלך; ונתן ה’ לך שם לב רגז, וכליון עיניים ודאבון נפש. דברים כ”ה:ס”ה
En je zal geen rust genieten onder de volkeren en er zal geen rustplaats zijn voor je voetzool en G’d zal een angstig hart geven en je ogen zullen smachten van de ellende van je ziel. Dewarim 28:65

Geen moment van rust en kalmte had het Joodse volk tijdens de ballingschap.

De profeet Zecharja zei:
“כה אמר, ה’ צבקות, עוד יישבו זקנים וזקנות, ברחובות ירושלים; ואיש משענתו בידו, מרוב ימים. ה ורחובות העיר יימלאו, ילדים וילדות, משחקים, ברחובותיה” זכרי-ה ח’: ד’- ה’
Zo zegt de G’d van de heerscharen: Er zullen oude mannen en oude vrouwen zitten in de pleinen van Jeruzalem, elke man met een stok in zijn hand door de ouderdom. En de pleinen van de stad zullen vol zijn met jongens en meisjes die daar spelen. Zecharja 8:4,5

Na een lijdensweg van 2000 jaar, wie kan geloven dat het Joodse volk weer terug is in het Beloofde Land?

1948
En we zijn terug in Israël. Een groot wonder dat een volk na 2000 jaar ballingschap is teruggekeerd naar haar moederland. Het land was woest en onbewoond en onbewerkt voor vele vele jaren, het volk kwam terug en het land bloeide weer. Het land bloeide; ondanks de oorlogen en er vielen veel slachtoffers. De staat was opgericht maar rust en vrede kent het volk niet. De ene oorlog volgde de andere op.

אם-בחקתי, תלכו; ואת-מצותי תשמרו, ועשיתם אתם. ונתתי גשמיכם, בעתם; ונתנה הארץ יבולה, ועץ השדה יתן פריו. ה והשיג לכם דיש את-בציר, ובציר ישיג את-זרע; ואכלתם לחמכם לשבע, וישבתם לבטח בארצכם. ונתתי שלום בארץ, ושכבתם ואין מחריד; והשבתי חיה רעה, מן-הארץ, וחרב, לא-תעבר בארצכם. ויקרא כ”ו:ג’ – ו’
Op voorwaarde dat jullie mijn geboden zullen houden en doen. Dan geef Ik jullie op tijd regen en het land zal zijn opbrengst geven en de bomen in het veld zullen vruchten geven. En het dorsen zal van wijnoogst tot wijnoogst gaan en dat zal duren totdat je weer moet zaaien en jullie zullen eten totdat jullie verzadigd zijn en je zult veilig in je land wonen. En Ik zal vrede geven in je land zodat je kunt rusten en er zullen geen rampen zijn. En de wilde dieren zal ik weghalen en er zal geen zwaard door je land trekken. Wajikra 26:3,4.

Wij proberen een “vrij volk” te zijn in het land, we willen een staat voor joden maar geen joodse staat. Nee, geen sjabbat en geen joodse levenswijze. Wij willen een scheiding tussen religie en staat; net zoals alle andere democratische landen.

En G’d zegt “jullie proberen vrede te maken zonder Mij?” En wij vragen ons af of G’d hier een probleem mee heeft? Wij proberen de hele tijd vrede te sluiten en G’d er niet bij te betrekken. Laten wij even kijken wat wij tot nu toe bereikt hebben:

Wie zal die vrede brengen?
De vredesinitiatieven mislukken steeds weer, hoe zou dat nu komen?

רַבּוֹת מַחֲשָׁבוֹת בְּלֶב-אִישׁ; וַעֲצַת ה’, הִיא תָקוּם – משלי י”ט:כ”א
Er zijn veel gedachten in het hart van de mens; maar het advies van G’d dat zal gebeuren. Mishlee 19:21

G’d lacht ons uit om al onze zinloze probeersels. Barak, Rabin, Sharon en Netanyahu. We laten een hek bouwen om het land heen, maar zal een hek de vrede kunnen brengen? Of komt er vrede als wij ons terugtrekken uit Gaza? Misschien zal er vrede komen als we zullen praten met Hamas en Hezbollah? Zal het bevriezen van de bouw in Judea en Samaria de oplossing brengen?

De krant Yediot Acharonot schrijft: “Zelfs in de beste verhaalboeken heb je niet de verhalen die zich in Israël afspelen.”

De profeet Jesjaja heeft hierover geprofeteerd wat wij allemaal zullen doen om ons niet over te geven aan de wil van G’d die ons het Beloofde Land gegeven heeft. We gaan zo ver dat wij zelfs bereid zijn om vrede te sluiten met hen die ronduit zeggen dat ze ons willen vermoorden en niet zullen stoppen totdat de laatste jood de zee in is gedreven.

Elke dag komt Israël meer en meer in de verdrukking met wat genoemd wordt in de bronnen van de Thora de ‘ballingschap van Ismael”. Deze ballingschap wordt beschreven als de moeilijkste van alle voorafgaande ballingschappen. Zoals Yasser Arafat vaak gezegd heeft: “Er is maar één weg naar een onafhankelijke Palestijnse staat en dat is de weg naar Jeruzalem de hoofdstad van Palestina”.
Aanslag na aanslag, steeds maar weer bloedvergieten: Jihad, zelfmoordenaars. De dood aan Israël en Amerika wordt in de Arabische landen op elke demonstratie geroepen.

Het nieuws en Mashieach
De beurzen vallen over de hele wereld. Amerika staat op de rand van een economische crisis. Europa staat op de rand van een economisch crisis. Klimaatsveranderingen. Afrika heeft honger. Syrië vermoordt zijn burgers. Plundering en rellen in Engeland. Resistente bacterien. Noorwegen met hun probleem (Israël?). Israël massale protesten tegen hoge prijzen.

De Joodse geleerden vertellen ons dat Mashieach alleen zal komen in een generatie die ‘koelo zakkai’ of ‘koelo chajav’ (helemaal schuldig of helemaal waardig) zal zijn. En aan de andere kant zijn er zoveel goede mensen in elke generatie zodat deze uitspraak onbegrijpelijk is.
Dus wat is de betekenis hiervan?

Rav Elya Weintraub zegt dat de Chafeets Chaim alsvolgt verklaard: “Iedereen onschuldig” en “iedereen schuldig” betekent dat iedereen zijn mening en daden bepaald waardoor de wereld gepolariseerd zal worden. Een teken van de komst van de Mashieach is dat er in de wereld een volledige polarisatie zal zijn. Iedereen zal kiezen waar ze thuishoren, met G’d – of G’d bewaar – het tegenovergestelde.

De eerste mens Adam was perfect. Goed en kwaad waren duidelijk gescheiden. Het kwaad kwam in de wereld na de zonde van het eten van de Eets Hada’at de boom van kennis. Nadat Adam van de Eets Hada’at heeft gegeten werden de grenzen tussen en goed en kwaad onduidelijk. De duidelijke scheiding was niet goed zichtbaar. Elk mens is goed en slecht tegelijk.

Vaak kunnen wij het goede en kwade niet onderscheiden. Wij hebben een enorm gebrek aan zelfkennis. Soms zijn wij goed en soms minder goed. Mashieach zal pas komen totdat wij het verschil precies weten tussen goed en kwaad en dat wij weten bij welke partij wij thuishoren.
Mensen klagen dat de ‘middenstand’ aan verdwijnen is. Alles wordt gepolariseerd. In zekere zin is dit goed nieuws want het is een duidelijk teken dat Mashieach heel dichtbij is. Wij moeten ervoor zorgen om aan de kant van het goede te staan.

Het meest intrigerende deel van alles is als Masjieach komt wij verrast zullen worden om te zien wie aan welke kant thuishoort, bij het goede of het kwade. Het zal helemaal duidelijk zijn en dit heeft niets met ons uiterlijk te maken want de Masjieach zal diep in het hart en ziel van elk mens kijken en daar is niets te verbergen.

De beste manier om deze woelige tijden door te komen is door goed te doen. Help je familie, help je buren, help de armen. Liefdadigheid, geef van jezelf.

Het overlijden van Maran Posek Hador Hagaon Harav Elyashiv [Devorah]
Onlangs – net voor de aanvang van de maand ‘Av’ – is Maran Posek Hador Hagaon Harav Elyashiv ZT”L overleden. Roshei tavos [eerste letters van Rav Elyashiv’s Name is Joseef Sjalom Ben Avraham Chaja Moessa: יוסף שלום בן אברהם חיה מושה is: משיח בא\אב – “Moshiach komt / Moshiach [maand] Av”