Tsnoet/ ingetogen kleden

Bron: Divine code

Nog geen honderd jaar geleden waren de vrouwen ingetogen gekleed, maar dat veranderde langzaam aan. De rokken werden korter en de mouwen werden korter. Ook werden de kledingstukken strakker en uitdagender . Maar wat zegt de Tora hierover en hoe kunnen we ons het beste kleden? En hoe erg is het om minder aan te hebben?

En hoe erg is het om minder aan te hebben?

Een vrouw die niet ingetogen gekleed gaat kan een ander laten zondigen door hoe ze zich kleed en gedraagt. De vrouw is verantwoordelijk voor anderen die daardoor zondige verlangens krijgen of zich zondig gaan gedragen. G’d zal haar hiervoor overeenkomstig straffen. Een voorbeeld hiervan is Pirkei D Rabbi Eliezer hoofdstuk 22 en Targum Yonatan Bereesjiet/ Genesis 6:2. In de generatie van de vloed hadden de vrouwen zich ontbloot beneden de taille. Door de acties van de vrouwen, werden zij samen met de mannen gestraft (die kidnapte, verkrachten en zaad verspilde) door de vloed. Hierdoor waren de vrouwen ook medeschuldig aan de overtredingen die de mannen beginnen.

Een ander voorbeeld kan je in het eerste half uur van deze video bekijken: https://www.torahanytime.com/video/the-mashiach-is-almost-here-what-do-i-do/

Tsenioet/ingetogen

Voor Joodse vrouwen is dit het belangrijkste gebod/ mitswe . Als een Joodse vrouw zich hier niet aanhoudt dan maakt het niet uit hoe goed zij de ander mitswes uitvoert, zij kan het daarmee niet recht trekken tegen over het niet tsnoet kleden. Ook voor niet-Joodse vrouwen is zoals we gezien hebben deze mitswe van groot belang. Maar hoe moet je je dan kleden als bat Noach? De richtlijnen die worden gegeven zijn iets minder streng voor bat Noach dan voor Joden.

Elke vrouw boven de 12 jaar, of ze nu single of getrouwd is zal zich ingetogen moeten kleden. Dit betekend dat ze haar torso moet bedekken tot haar sleutelbeen, haar armen tot de ellenboog en haar benen tot de knieën. Ook als je zit moet het kledingstuk over de knieën vallen. De schoenen mogen een klein hakje hebben, maar naald hakken is niet toegestaan. Een bat Noach mag haar hoofd bedekken, maar voor niet-Joden is dit niet verplicht. Het gezicht mag niet worden bedekt, omdat het gezicht de innerlijke persoonlijkheid laat zien (zie video hieronder 11;50).

Ook hoe je gedraagt en hoe je praat is van belang.

Verder is gemengd zwemmen en gemengd ballet ook niet toegestaan.